Urgjenca Hipertensive: Çfarë të dini

A+ Essay Writing Service: Help To Make You The Most Effective Student!
December 30, 2022
The 500px Community Gives professional wedding photographers a webpage to Hone Their unique create, Increase Their go & Showcase Their Work
January 14, 2023

Urgjenca Hipertensive: Çfarë të dini

Urgjenca Hipertensive: Çfarë të dini

Një emergjencë hipertensionale ka një presion të lartë të rrezikshëm të gjakut që shkakton komplikime të tilla si dështimi i organeve. Hipertensioni malinje është një lloj emergjence hipertensionale.

Ekzistojnë mosmarrëveshje midis mjekëve dhe udhëzuesve diagnostikues se si të karakterizohen hipertensioni malinje. Disa i referohen fillimit të papritur të simptomave si karakteristika kryesore e hipertensionit malinje, ndërsa të tjerët tregojnë për një kombinim të dëmtimit të syve dhe presionit shumë të lartë të gjakut. Përkufizimet

mënjanë, presioni i gjakut më i lartë se 180/120 milimetra të merkurit (mm Hg) është një shkak për shqetësim. Kushdo që e ka duhet të marrë kujdes të menjëhershëm. Më poshtë, ne përshkruajmë se çfarë është një emergjencë hipertensionale dhe si është e dallueshme nga hipertensioni beninje, një krizë hipertensionale dhe urgjenca hipertensionale. Ne pastaj eksplorojmë simptomat, diagnozën dhe trajtimin e presionit të lartë të gjakut në mënyrë të rrezikshme.

isfarë është një emergjencë hipertensionale?

Hipertensioni malinje është lloji më i rëndë i presionit të lartë të gjakut. Ajo kualifikohet si një emergjencë hipertensionale. Presioni i gjakut shpesh tejkalon 180/120 mm Hg, me numrin e poshtëm mbi 130 ose 140 mm Hg. Një emergjencë hipertensionale prek të gjithë trupin, duke shkaktuar dëme në organe të shumta dhe sisteme organesh.

Mjekët dikur përcaktuan hipertension malinje si presion ekstrem të gjakut që dëmton retinat. Sidoqoftë, ekspertët e shëndetit tani pranojnë që problemi mund të paraqesë në një sërë mënyrash, dhe ata e përcaktojnë atë në përgjithësi, duke vërejtur se mund të dëmtojë organe të shumta.

Shumë njerëz me hipertension malinje përjetojnë ndryshime të syve, siç janë:

 • Vizioni i paqartë
 • Gjakderdhja

Ajo gjithashtu ka tendencë të dëmtojë sytë, trurin, zemrën dhe veshkat. Nëse një person nuk merr trajtim për hipertension malinje, këndvështrimi është më i keq se sa për njerëzit që kanë forma të tjera të presionit të lartë të gjakut. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit e Zi, sipas një raporti të vitit 2019 për një studim afatgjatë.

Studimi, i cili përfshinte 168 pjesëmarrës me hipertension malinje, gjithashtu gjeti:

 • dëmtim të trurit "domethënës" në 93% të pjesëmarrësve
 • Veshkave Dëmtimi në 55% të pjesëmarrësve
 • mpiksja e gjakut në enë të vogla gjaku në 15% të pjesëmarrësve
 • Zgjerimi i barkushes së majtë të zemrës në 82% të pjesëmarrësve
 • < Li> Ulja e pompimit të zemrës në 56% të pjesëmarrësve

urgjencë hipertensionale kundrejt hipertensionit beninje

Presioni normal i gjakut zakonisht varion nga 90/60 mm Hg deri në 130 /80 mm Hg. Hipertensioni beninje është një formë më pak e rrezikshme e presionit të lartë të gjakut, të cilin mjekët gjithashtu mund ta quajnë hipertension thelbësor. Nuk buron nga një gjendje specifike mjekësore, megjithëse faktorët e stilit të jetës si pirja e duhanit, ngrënia e shumë kripës dhe mbipesha mund të luajnë një rol.

Për dallim nga hipertensioni malinje, hipertensioni beninje nuk është një urgjencë mjekësore. Shtë një gjendje kronike, dhe përkundër emrit të saj, mund të shkaktojë dëm me kalimin e kohës. Për shembull, hipertensioni beninje mund të ndikojë në veshkat duke rralluar korteksin renal. Mund të shkaktojë që proteina të rrjedhë në urinë. Sidoqoftë, hipertensioni beninje nuk shkakton dëme të rëndësishme, të menjëhershme të veshkave, ndryshime në sy ose dëmtim të gjerë të organeve, siç shihet në urgjenca hipertensionale siç është hipertensioni malinje. Nëse një person me hipertension beninje nuk merr trajtim për të, mund të çojë në një emergjencë hipertensionale. Sidoqoftë, rreth 60% e njerëzve që kanë përjetuar një emergjencë hipertensionale mund të mos kenë histori të hipertensionit beninje.

"Krizë", "urgjencë" dhe "urgjencë"

Një "krizë hipertensionale" është një term ombrellë që përfshin raste të urgjencës hipertensionale dhe urgjencës hipertensionale, siç është hipertensioni malinje. Ndërsa rreth 30% e të rriturve në Shtetet e Bashkuara kanë hipertension, 2% ose më pak do të pësojnë një krizë hipertensive. Diferenca midis urgjencës hipertensive dhe një emergjence hipertensive është se asnjë dëmtim i organeve nuk ndodh në rastet e urgjencës, pavarësisht një lartësie të rëndë në presionin e gjakut . Dëmtimi i organeve është një tipar përcaktues i një emergjence hipertensionale.

Një rritje e shpejtë e presionit të gjakut mund të shkaktojë urgjencë hipertensive ose një urgjencë, edhe kur presioni i gjakut është akoma brenda intervalit normal. Kjo madje mund të përfshijë presione diastolike të gjakut aq të ulëta sa 100-110 mmHg. Por një person me urgjencë hipertensive ose një urgjencë në mënyrë tipike ka presionin e gjakut më të lartë se 180/120 mm Hg.

Megjithëse teknikisht termi "krizë hipertensionale" përfshin raste të urgjencës hipertensionale dhe urgjencës, mjekët ndonjëherë përdorin vetëm termin për emergjencat hipertensionale, siç janë rastet e hipertensionit malinje. Kjo është shpesh e vërtetë nëse përfshihet mosfunksionimi i trurit, duke shkaktuar humbje të vetëdijes, konfuzion, konfiskim ose goditje në tru. Emergjencat e hipertensionit, përfshirë hipertensionin malinje, janë kërcënuese për jetën dhe kërkojnë trajtim të menjëhershëm.

shkakton

Një emergjencë hipertensionale është një ndërlikim i zakonshëm i hipertensionit beninje. Kjo do të thotë që njerëzit me presion të lartë të gjakut kanë një rrezik të shtuar të urgjencave hipertensionale, siç është hipertensioni malinj. Shkaqe të tjera të hipertensionit malinje përfshijnë:

 • Papritmas ndalimin e ilaçeve, veçanërisht ilaçet e presionit të gjakut
 • Përdorimi i ilaçeve të caktuara, veçanërisht amfetaminat
 • Të kesh një gjendje që ndikon Sistemi nervor qendror
 • Të kesh një sëmundje që prek enët e gjakut të veshkave, siç është stenoza e arterieve renale
 • Të kesh sëmundje të caktuara të veshkave, siç është glomerulonefriti
 • Duke pasur çrregullime të sistemit endokrin, të tilla si sindromi i Cushing
 • që ka diseksion të aortës
 • Dhimbja e gjoksit
 • Një dhimbje koke
 • Ndryshimet e humorit ose personalitetit
 • Dhimbje në stomak
 • nauze ose të vjella
 • Dhimbja e shpinës
 • Vështirësia e frymëmarrjes
 • Probleme, duke përfshirë verbëri të papritur
 • Një rënie në urinim
 • Dobësi e krahut ose këmbës
 • Konfuzion
 • Konfiskimet
 • Humbja e Vetëdija

Këto simptoma mund të tregojnë dëmtimin e organeve dhe gjithashtu mund të ngjajnë me ato të kushteve të tjera mjekësore, siç janë sëmundjet e zemrës dhe veshkave. Për këtë arsye, është e rëndësishme të merrni kujdes mjekësor menjëherë. Një person nuk duhet të vetë-diagnosojë.

Kur të kontaktoni një mjek

Presioni i gjakut mbi 180/120 mm Hg mund të jetë shenja e parë e një emergjence kërcënuese për jetën. Nëse secili numër e tejkalon këtë, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor. Kjo mund të përfshijë thirrjen 911 ose numrin lokal të urgjencës.

Një person duhet të kontaktojë një mjek nëse ata:

 • kanë presion të lartë të gjakut, prej 130/80 https://harmoniqhealth.com/al/prostamid/ mm Hg ose më të lartë, dhe asnjë simptomë tjetër
 • duan të ndalojnë marrjen e ilaçeve të presionit të gjakut ose ilaçet e tyre ndalojnë së punuar Urgjencë hipertensionale, vazhdoni të shihni një mjek. Kjo mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve afatgjata, serioze dhe t’i lejojë mjekut të gjurmojë simptomat me kalimin e kohës.

  Diagnostifikimi

  Diagnostifikimi i hipertensionit malinje fillon me marrjen e një historie mjekësore dhe duke marrë parasysh simptomat. Kjo mund të ndihmojë një mjek të përcaktojë se cilat teste mund të zbulojnë dështimin e organeve. Testet që një mjek mund të rekomandojë përfshijnë:

 • një elektrokardiogram, të quajtur një EKG, i cili mat pulset elektrike në zemër
 • një rreze X të gjoksit për të kontrolluar shëndetin e Zemra dhe mushkëritë
 • Puna e gjakut për të kërkuar shenja të dështimit të organeve, infeksionit dhe disa sëmundjeve kronike
 • Shqyrtimi i urinës për të kërkuar shenja të dështimit të veshkave
 • CT , MRI, dhe skanime të tjera të imazhit për të kontrolluar dëmtimin e trurit dhe aortës, për shembull
 • Ultratinguj, të cilat mund të përfshijnë ekokardiografinë, për të kontrolluar se si zemra po pompon

Trajtimi

Ulja e presionit të gjakut shumë shpejt mund të dëmtojë rrjedhën e gjakut në organe të mësuar të funksionojë në nivele të larta të presionit të gjakut. Për këtë arsye, mjekët zakonisht administrojnë ilaçe që gradualisht ulin presionin e gjakut të një personi në rreth 160/110 mm Hg brenda 24 orëve të para.

Ekzistojnë përjashtime nga ky rregull. Për shembull, nëse një person ka një diseksion të aortës, është e rëndësishme të ulni shpejt presionin e gjakut. Ilaçet

që një mjek mund të përdorë përfshijnë:

 • labetalol
 • Nitroprusside natriumi
 • Nicardipine
 • Esmolol
 • Nitroglicerina
 • Clevidipine

Zakonisht, një person merr ilaçin përmes një linje intravenoze (IV) në një venë. Një mjek gjithashtu mund të japë lëngje përmes IV. Personi duhet të qëndrojë në spital për monitorim derisa presioni i tyre i gjakut të bjerë dhe një mjek mund të identifikojë shkakun e urgjencës hipertensionale. Ata mund të rekomandojnë trajtime shtesë, dhe ata mund t’i referohen personit tek një specialist për kujdes.

Përmbledhje

Një emergjencë hipertensionale mund të jetë kërcënuese për jetën, dhe kërkon kujdes të menjëhershëm. Nëse një person merr trajtim në kohë, ekziston mundësia e rikuperimit. Crucialshtë thelbësore të mos vononi trajtimin për presionin e lartë të gjakut në mënyrë të rrezikshme. Kjo zakonisht përfshin secilën figurë në një lexim të presionit të gjakut që është më i lartë se 180/120 mm Hg.

Lexoni këtë artikull në Spanjisht.

 • Gjaku/hematologjia
 • Kardiovaskulare/Kardiologjia

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik , dhe revista dhe shoqata mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Comments are closed.